სამზარეულოს მოწყობისას მნიშვნელოვანია სივრცის რაციონალურად გამოყენება, ამიტომ ღირს ისეთი წერტილების გათვალისწინება, როგორიცაა განლაგება, აღჭურვილობისა და აქსესუარების განთავსება.

  1. ზონირება

ოთახი პირობითად შეიძლება დაიყოს სამ ზონად – სამუშაო, სასადილო ოთახი და გასასვლელი. სამუშაო ზონაში არის ყველაფერი საკვების შესანახად და მოსამზადებლად – მაცივარი, კარადები, ჭრის და მოხარშული ზედაპირები, საჭირო ჭურჭელი. სტანდარტების მიხედვით, სამუშაო ადგილის სწორი მოწყობა გულისხმობს მაცივრის, ნიჟარისა და გაზქურის მონაცვლეობას სამუშაო ზედაპირებთან. ამრიგად, იქმნება გარკვეული სამკუთხედი: ”საკვების შენახვა – დამუშავება – მომზადება”. მისი ოპტიმალური ფართობია 4 – დან 7 კვადრატულ მეტრამდე.

2. განლაგება


შეუძლებელია კომპეტენტური სამზარეულოს მოწყობის წარმოდგენა განლაგების სწორი არჩევანის გარეშე. მის ტიპებს ქვემოთ განვიხილავთ: ხაზოვანი – შესაფერისია 2 კაციანი ოჯახისთვის, როდესაც სივრცე ძალიან შეზღუდულია. სამუშაო არეალი მთლიანი ფართობის 50 პროცენტს იკავებს, ხოლო თავისუფალი ადგილი აერთიანებს სასადილო ფართობისა და გადასასვლელი ტერიტორიის ფუნქციებს. დასაშლელი მაგიდის დაყენება მისაღებია ასეთ სამზარეულოში. ხაზოვანი განლაგებები ასევე ფართოდ გამოიყენება სტუდიის ბინებში.
სამზარეულო ორ ხაზად – ამ შემთხვევაში, ზედაპირი და ნიჟარა მდებარეობს ერთი კედლის გასწვრივ, მაცივარი და კარადები მოპირდაპირე მხარეს. მათ შორის მანძილი უნდა იყოს მინიმუმ 1,2 მ.


L ფორმატის განლაგება – ამ შემთხვევაში მოსახერხებელია სამუშაო სამკუთხედის ორგანიზება, რადგან მხიარული კედლების გასწვრივ შეგიძლიათ დააყენოთ ავეჯი და ტექნიკა. ასევე, ამ ტიპის განლაგების საშუალებით შესაძლებელია სასადილო ფართობისა და გადასასვლელი ადგილის აღჭურვა.

P ფორმატის განლაგება საკმაოდ მოსახერხებელი და უსაფრთხო ვარიანტია, რომელშიც არ არის “მეშვეობით” ტრაფიკი. დასაშვებია ამ ტიპის განლაგების გამოყენება საშუალო ზომის სამზარეულოებში.


“კუნძული” და “ნახევარკუნძული” – შესაფერისი დიდი სამზარეულოსთვის 16 კვ. მ. ისინი, როგორც წესი, აერთიანებენ ერთ-ერთ ადრე მითითებულ განლაგებას, მაგრამ ართულებენ სტრუქტურული დეტალების არსებობას – სამუშაო ზედაპირი ოთახის შუაში (“კუნძული”) ან ბარი, რომელიც უკავშირდება დანარჩენს სამზარეულოს ნაკრების.

სასარგებლო რჩევები სამზარეულოში კომფორტისთვის
რა თქმა უნდა, მნიშვნელოვანია ავეჯის და აღჭურვილობის ერგონომიკა, სწორი განლაგება, მაგრამ ამ ოთახის გასაუმჯობესებლად საჭიროა დეტალებზე ფიქრიც. Მაგალითად: ქვაბები, ტაფები და სხვა მსხვილი ჭურჭელი მოათავსეთ ღუმელის ღრმა უჯრაში, ხოლო მსხვილი საკვები საგნები ქვედა კარადებში ჭრის მაგიდების ქვეშ.
დააინსტალირეთ საკმარისი რაოდენობის საშუალებები, სასურველია ორმაგი, რომ შესაძლებელი იყოს ერთდროულად რამდენიმე ოპერაციის შესრულება (სადღეგრძელოს გაკეთება, ომლეტის ცემა, ყავის დაფქვა და ა.შ.).
ნიჟარა და ჭურჭლის სარეცხი მანქანა უნდა იყოს წყალმომარაგების მახლობლად, რომ ტექნიკური სამუშაოები ან რემონტი არ იყოს დამძიმებელი.
შეამოწმეთ მრავალფუნქციური ნიჟარები, რომლებიც შეუცვლელია მრავალშვილიანი ოჯახებისთვის.
იზრუნეთ ადგილობრივი განათების საკმარის რაოდენობაზე.
მოიცილეთ ყველაფერი ზედმეტი და ზედმეტი, თუ გსურთ მიაღწიოთ ჰარმონიულ ინტერიერს.

მოკრძალებული ზომის ოთახისთვის შესაფერისია წრფივი ან კუთხოვანი განლაგება. თვისებებიდან – პირველ ვერსიაში სასურველია ფანჯრის დასაკეცი მაგიდის დაყენება, უპირატესობა მიენიჭოთ ვიწრო, მაღალ თაროებს. ცალკე უნდა აღინიშნოს კუთხის კარადების მიზანშეწონილობა. მბრუნავი, ისინი ძალიან მოსახერხებელი და ეკონომიურია, რაც საშუალებას გაძლევთ სწრაფად მიაღწიოთ სასურველ პროდუქტებს.

შეგიძლიათ გააუმჯობესოთ ინტერიერი ვიზუალურად და ფუნქციურად. პირველ ვერსიაში გამოიყენება დეკორატიული ტექნიკა – ფერების თამაში, განათება, სარკეები. მეორეში – ყურსასმენის და ერგონომიული ჩამონტაჟებული ტექნიკის დიზაინის მახასიათებლები.

რაც შეეხება ჩამონტაჟებულ აღჭურვილობას, პირველ რიგში, ეს უნდა იყოს კომპაქტური და, მეორეც, ის არ უნდა იყოს თვალშისაცემი. დიზაინის გადაწყვეტილებების სიმრავლე საშუალებას გაძლევთ აირჩიოთ მრავალფუნქციური მოწყობილობა, რომელიც იდეალურად მოერგება ნებისმიერი სტილის ინტერიერს.

გარდა ამისა, ასეთი აღჭურვილობის გამო, თქვენ გექნებათ დამატებითი თავისუფალი ადგილი – შესაძლებელი იქნება მაცივრის, ჭურჭლის სარეცხი მანქანის პირდაპირ ყურსასმენში დამონტაჟება. ეს ხსნარი ასევე შესაფერისია მიკროტალღური ღუმელების და ღუმელების ღუმელებისთვის.

3. კარადები და თაროები პატარა სამზარეულოში


მოცულობითი hinged სტრუქტურების ნაცვლად, უპირატესობა მიანიჭეთ გრძელ კაბინეტებს “ფანქრის კორპუსებს”.
ძალიან ხშირად, ლითონის კონსტრუქციები დამონტაჟებულია ღია ადგილებში, რომლებზეც ჩამოკიდებულია ყველა სახის სამზარეულოს ჭურჭელი.
მიზანშეწონილია გამოიყენოთ ისეთი ადგილი, როგორიცაა კუთხე, სადაც შეგიძლიათ ნიჟარის ან ფენის დამონტაჟება, რითაც მეტი სივრცე შეიქმნება ერთ – ერთი კედლის გასწვრივ მდებარე სამუშაო ადგილისთვის.
მოშორება კარს ან დააინსტალირეთ მოცურების კარი.
ძალიან ხშირად, სივრცის გაზრდის მიზნით, დიზაინერები გადაწყვეტენ ერთი კედლის ამოღებას, რათა შექმნან ერთი ფუნქციური არე.
დიზაინის განვითარების ამჟამინდელი დონის გათვალისწინებით, რთული არ არის შესანიშნავი სასადილო-სამზარეულოს აღჭურვა. ეს ვარიანტი ყველაზე მოსახერხებელია, თუმცა უფრო მეტ ინვესტიციას მოითხოვს.
დიდი სამზარეულოს განლაგება

დიდი სამზარეულოს ძალიან ელეგანტური და კომფორტული გადაწყვეტა იქნება “კუნძულის” განლაგება. მოედნის ცენტრში შეგიძლიათ მოაწყოთ საუზმის დახლი, ჰობი ექსტრაქტორის კაპოტით ან ნიჟარით – ეს დამოკიდებულია ზომაზე და პირად უპირატესობაზე. კუნძულის ოპტიმალური ზომებია 1.2 მ 1.2 მ. “კუნძული” შეიძლება იყოს სხვადასხვა ფორმის, თუმცა ხშირად ისინი კვადრატს ირჩევენ. მოსახერხებელი განლაგებით, ოთახის ფართობი (სასადილო ოთახის გარეშე) უნდა იყოს 8-დან 10 კვადრატული მეტრი. თუ გსურთ შექმნათ ჰარმონიული ინტერიერი სამზარეულოში, მაშინ შეინარჩუნეთ ეს პარამეტრები.

“გრანდე ჯგუფი”